ZĽAVA 8% na všetko do polnoci 22.03.2021

  Art and Books oslavuje prvé výročie. Je to rok, čo som verejnosti sprístupnil svoju skromnú zbierku grafického umenia a bibliofílií. Počas roka som sa snažil pridávať diela autorov a rozširoval som ponuku toho, čo zo svojej zbierky púšťam medzi iných milovníkov. Je pravda, že som to často zanedbával. Času pri dvoch deťoch a časovo náročnej práci nie je na rozdávanie.

  Až prvá vlna pandémie mi priniesla viac času, aby som jednotlivé šanóny diel, či odložené knihy poriadne popozeral a zvážil ich predaj. Fotil som ich jednoducho pomocou mobilu, čo ma limitovalo na denné svetlo kedy sú diela farebne najvernejšie voči originálu. Načasovanie bolo viac než vhodné. Veď kvôli pandémii sa naše doterajšie priateľské stretnutia a výmeny diel doslova rozplynuli.

  Ku včerajšku už značne ubudlo z ponuky diel. Obrat utŕžený za diela v prvom roku predstavuje určite väčšiu sumu, ako som kedy do zbierky investoval v prepočte na financie. Je pravdou, že moja zbierka sa nedá jednoducho kalkulovať na peniaze. To, že zberateľ dokáže diela získať často zámenou, darom od autora, či za takmer cenu nákladov tlačiara a autora, ešte nehovorí nič o čase strávenom vytváraním kontaktov, časom venovaným stretnutiam s inými zberateľmi, či náhodnými predajcami z pozostalosti.

  Cena grafického umenia si na Slovensku nachádza nových milovníkov. Ešte pred pár rokmi sme sa poznali takmer všetci. Okruh zberateľov bol nízky a grafických diel bol prebytok. Väčšina mojich grafík smerovala na Slovensko a do Českej republiky. To je veľká zmena oproti minulosti, kedy 9 z 10 listov smerovala najčastejšie do Činy, USA a potom krajín EÚ či Ruska. Počet zberateľov u nás rastie a ich vekový priemer je oveľa nižší, než v minulosti.

  Verím, že grafické umenie zažíva renesanciu. Verím, že už nikdy nezažijeme tú situáciu, aká postihla toto umelecké remeslo poprevratová éra (Musím dodať, že neboli jediní, doslova na ulici skončili desiatky ba stovky tisíc ľudí a svoje živobytie museli zmeniť po zatvorení fabrík a celkovej zmene trhu). Je pravdou, že mnoho umelcov vítalo zmenu režimu a verili, že v kapitalizme budú ich možnosti nekonečne lepšie. Ako to už v kapitalizme býva, iba zlomok umelcov našlo lepšie podmienky pre svoju tvorbu. Veľká časť svetovej grafickej špičky „zavesila remeslo na klinec“. Svoje rodiny nedokázali uživiť v nových podmienkach a začali sa venovať inej profesii. Preto pozorný zberateľ občas natrafí na dielo z 80-tych rokov minulého storočia vo vysokej kvalite no meno mu nič nehovorí... Nehovorí..., lebo talent nedostal priestor.

  Československo stvorilo najviac grafických velikánov z celého sveta. Žiadna iná krajina nemá toľko zvučných mien v svojej histórii, no napriek tomu Slováci zväčša nepoznajú mená ako Brunovský, Gažovič, Kállay a ich žiakov ani nehovoriac... Je to smutné. No svitá na lepšie zajtrajšky. Grafické umenie zažíva svoju malú renesanciu.

  Chcete začať vlastnú veľkolepú zbierku? Vyhľadajte stránku svojho obľúbeného autora. Napíšte mu slušný email a opýtajte sa na možnosť vytvorenia Ex libris na vaše meno. Nebojte sa prvotného odmietnutia. Autori zväčša majú dosť práce a ak už siahnu po Ex libris, zväčša uspokojujú svojich priateľov. Ak získate napríklad 100 ks kvalitných grafických kúskov, neváhajte ich meniť a dostanete sa k dielam iných zberateľov. Takto rozšírite svoju zbierku a pomôžete v rozširovaní úžasnej Slovenskej grafiky do celého sveta. Bude to ku vašej cti. Verte mi.

8% ZĽAVOVÝ kód :
"POCTABRUNOVSKEMU"
Vložte pri dokončovaní objednávky.
Platí do polnoci 22.03.2021


-Vlado-