Kniha vstupenkou do koncentračného tábora

  Existujú knihy, ktoré sú opradené rôznymi príbehmi. Existujú aj knihy, ktoré mohli svojmu tvorcovi, vydavateľovi a tlačiarovi priniesť nemálo problémov. Sú však aj také, ktorých miesto vo vašej knižnici znamenalo vašu cestu na popravisko.

  „Hnědá kniha o zapálení Říšského sněmu a Hitlerově teroru“ vydanú v Československu v roku 1933 je jednou z tých kníh, ktoré boli vstupenkou do koncentračného tábora, či rovno na popravisko. Už svojim názvom vypovedá o akej nechutnej a nebezpečnej skupine ľudí a ich zločinoch referovala do celého sveta.

  Všetky informácie v knihe sú veľmi znepokojivé a zarážajúce aj po takmer 90 rokoch od jej vydania. Šokujúce pre mňa nie sú známe fakty. Dnes ich už poznáme a vďaka historikom ich považujeme za známu históriu. Šokujúce na knihe je doba kedy bola vydaná a aké informáciu už vtedy sumarozovala. Obrovský sumár zločinov fašistov a nacistov vydaný už v roku 1933! Ale ani toto verejne známe množstvo zločinov proti ľudskosti, ako už vieme, nestačilo na to, aby svetové mocnosti začali konať. Aby predišli v zárodkoch tomu, čo nakoniec uvrhlo celý svet do doposiaľ najhoršieho vojnového konfliktu v dejinách. V roku 1933 určite existovala šanca, zvrátiť smer kam sa nakoniec história uberala.

  Silným príbehom knihy nie je len jej obsah a celkové súvislosti. Silným príbehom je jej samotné dochovanie. V dobe Protektorátu by objavenie tejto knihy vo vašej knižnici znamenalo takmer istú smrť. Obzvlášť po uskutočnení atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha 27. mája 1942. Stovky, ba tisíce ľudí skončili na popravisku za ešte menšie prehrešky, či kvôli kolektívnemu trestaniu. 

  Koľko výtlačkov ľudia v obave o svoj život a životy svojich detí spálili? Určite nie málo. Niet sa čomu diviť. Z tých výtlačkov ktoré dnes existujú má každý svoj príbeh a dnes už nezistíme, kto a kde ich počas vojny ukrýval napriek jasnému nebezpečiu. Táto kniha samozrejme nie je jedinou podobného druhu, podobné riziko nieslo vlastnenie rôznej, predovšetkým komunistickej literatúry.

  Hnedú knihu si každý dobrý zberateľ môže poriadiť za niekoľko desiatok eur v rôznych antikvariátoch. Ja osobne som ju objavil priamo v antikvariáte v Prahe v jednej starej úzkej uličke, kde čakala roky na to než jej príbeh objavím.


20210130_114716jpg

20210130_114735jpg

20210130_114826jpg

20210130_115205jpg

20210130_115248jpg