Čím poraziť nudu spôsobenú COVID-19?

   Pokiaľ ste na tom rovnako ako ja a počas trvania pandémie COVID-19 ste uviazli doma, nezaháľajte a skúste sa rozveseliť zaujímavým filmom, alebo knihou. Ja som siahol po oboch a samozrejme nie len po nich. Uvediem ale dva tipy ktoré sa mi najviac zapáčili a istým spôsobom sú aj prepojené s mojou záľubou v umení skrytom v knihách.

Film The Ninth Gate (Deviata brána) z roku 1999. Režisér Roman Polanski je zárukou napínavého deja, krásne urobenej kamery, ako aj hry farieb a svetla. Obrovským plusom je obsadenie filmu. Vo filme si zahral hlavnú rolu ešte nie tak známi Johnny Depp.

Dej sa točí okolo vzácnych kníh a tak asi neprekvapí, že ma film naozaj okúzlil. Johnny Depp stvárňuje postavu Deana Corso. Je vyhláseným a často nenávideným obchodníkom s bibliofíliami (starými a vzácnymi knihami). Vo svojom obore sa vyzná a je známim aj svojimi neštandardnými no praktickými spôsobmi, ako sa ku vzácnym knihám dostať. Jeho život sa zmení v momente, keď ho osloví boháč a posadnutý zberateľ kníh Boris Balkan. Zaplatí si služby Corsoa a zadá mu úlohu preveriť pravosť troch existujúcich exemplárov stredovekej knihy „Deväť brán do Kráľovstva tieňov“. Autorom mal byť podľa legendy samotný Satan. Čo Johnny Depp alias Dean Corso pri svojom pátraní zistí a zažije, to odporúčam pozrieť každému vášnivému bibliofilovi a milovníkovi dobrého filmu.

U kníh je nespočet možností, ale akýkoľvek počet končí vždy iba u jedného jediného výberu. A bolo tomu tak aj u mňa na začiatku karanténnych opatrení. Siahol som po osvedčenej klasike – Stephen King. Z obrovského zásobníka kníh aké tento geniálny autor vyprodukoval, som načiahol po knihe „Právo nálezcu“.  Miestami úsmevný a miestami hrozivý dej sa točí okolo kníh. Ako inak, však? :-D

John Rothstein je známym spisovateľom, no už roky žije utiahnutým životom. To hnevá jeho vášnivého čitateľa a psychopata Morrisa Bellamu, ktorý sa ho rozhodne okradnúť o peniaze a obrať o nevydané rukopisy. Tie mu aj naozaj nájde v trezore. Nález si dobre ukryje ale skončí vo väzení pre iný trestný čin. „Poklad“ leží dobre ukrytý až do doby, kým ho nenájde malý chlapec a začne sa príbeh plný napätia... Preto už viac neprezradím, iba ak – určite si to prečítajte :-D.